Historie

Foto 1895
1895

Het bedrijf Paul begon in 1895 als metselbedrijf en ontwikkelde zich later tot aannemersbedrijf. Frits Paul loodste het bedrijf door de Tweede Wereldoorlog en na-oorlogse periode. Zijn zoon Lucas Johan volgde hem op en leidde het bedrijf tot hij in 1976 om het leven kwam bij een tragisch ongeval. Een roerige tijd van overnames en verschillende eigenaren volgde. Het huidige moederbedrijf ASVB zorgde in 1984 voor stabiliteit.

Foto 1910
1910

In 1910 is Johannes Ebenau als timmerman begonnen, waarna in 1915 Bouwbedrijf Hardonk door Hendrik Hardonk wordt opgericht. De 2 ondernemende timmerlieden ontmoeten elkaar aan de biljarttafel met een borrel bij Cafe Floors.

Ze besluiten hun krachten te bundelen. Hardonk beheert de financiële aspecten van het werk, Ebenau neemt met name de contacten en de bouwtaken op zich. Vanaf 1917 opereren dan ook onder één naam: Hardonk & Ebenau. 

Foto 1923
1923

In 1923 verlaat Hendrik Hardonk het bedrijf, waarna Jo Ebenau de leiding overneemt. Aan het einde van de oorlog, komen de bouwactiviteiten stil te liggen, er is geen tijd en geld om de vele schades te herstellen. Jo Ebenau werd gevorderd door de Luchtbeschermingsdienst, om de schade rondom de bombardementen zoveel mogelijk te beperken. In de avonduren timmert Ebenau doodskisten in elkaar, die nodig zijn na het zoveelste bombardement. Zijn vrouw verzorgt met veel gevoel het binnenwerk van de kist.

Foto 1957
1957

In de jaren ’50 breken gouden tijden aan voor Hardonk & Ebenau. De sterke industriële groei in Deventer leidt ertoe dat het bedrijf bij de bouw van diverse grote fabrieken betrokken wordt. Op 31 maart 1957 overlijdt Jo Ebenau op 68 jarige leeftijd aan een longbloeding. Na het overlijden nemen de zonen Teun en Jan Ebenau de leiding van Hardonk & Ebenau vol vertrouwen over. 

Foto 1984
1984

Na 65 bewogen jaren verlaat de familie Ebenau in 1980 de bouwwereld. Binnen de familie staan geen opvolgers klaar en Hardonk & Ebenau wordt overgenomen door collegabedrijf Reusken uit Eerbeek.

Op 4 april 1984 dreigt het doek te gaan vallen voor Hardonk & Ebenau. De Nederlandse Economie belandt in een diepe crisis. Als moederbedrijf Reusken omvalt, is de paniek onder de 24 werknemers van Hardonk & Ebenau groot. Ze vrezen dat ook hun bedrijf zal sneuvelen.

Foto 1984
1984

Diezelfde dag neemt het voltallige personeel van Hardonk & Ebenau een heldhaftig besluit. Ze bezetten het eigen bedrijf en worden gesteund door FNV en CNV. De werkzaamheden worden voortgezet met de materialen die nog voor handen zijn. Een actie die de landelijke pers haalt. De daadkracht van het personeel heeft effect. Al snel meldt zich een geïnteresseerde koper die de belangen van het dappere personeel veilig stelt. Op 12 april 1984 wordt het bedrijf eigendom van Anton aan de Stegge uit Twello. Vanaf dan vormen Aan de Stegge Twello, Ontwikkelingsbedrijf Schutte en Hardonk & Ebenau ASVB “Aan de Stegge Verenigde Bedrijven”.

Foto 2009
2008

In 2008 heeft Hardonk & Ebenau van zusterbedrijf Van den Belt uit Twello de medewerkers van de kleinbouw afdeling kunnen overnemen. Dit bleek een goede versterking. In 2009 wordt Hardonk & Ebenau ‘Paul Hardonk Bouw’. Een samenvoeging tussen Hardonk & Ebenau en Paul Bouw & Ontwikkeling. De samenvoeging blijkt al snel een schot in de roos. 

De nieuwbouwkwaliteiten van ‘Paul’ komen samen met de specialistische kennis van ‘Hardonk & Ebenau’ op het gebied van renovatie, restauratie en beheer en onderhoud. Paul Hardonk Bouw is thuis in het gehele bouwtraject. 

2014

In 2014 worden de vestigingen Deventer en Elst van ”Aannemersbedrijf De Combi” overgenomen. Hierbij wordt de klantenkring richting Vastgoedbeheerders en pensioenfondsen uitgebreid. De vestigingen in Deventer worden in 2015 samengevoegd en PHB Elst blijft een zelfstandige entiteit en zet zijn groei verder door.  

PHB historie Nieuwgein
2019

In 2019 wordt vanuit Elst een extra vestiging geopend in Utrecht. Dit om de landelijke klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. In 2021 verhuist deze locatie naar Nieuwegein. Door de groei op deze locatie zal vanaf 1 januari 2024 PHB Nieuwegein als zelfstandige entiteit binnen PHB verder gaan. 

Historie west
2020

In 2020 is PHB West opgericht. Vanuit Heemskerk wordt met veel enthousiasme gebouwd aan de continuïteit van PHB. Ook hier licht de focus op vaste klantrelaties. Inmiddels is ook hier een mooie klantenkring opgebouwd die past binnen de filosofie van PHB.  

Waar staan we voor?

PHB streeft naar “Bouwen voorbij morgen”, gericht op duurzaamheid, langetermijnrelaties en respect voor mens, milieu en omgeving. We streven naar het overtreffen van verwachtingen door innovatieve oplossingen en een focus op verduurzaming, onderhoud en renovatie voor woningcorporaties en beleggers. We zijn vastbesloten om de beste te zijn met kwaliteit, klantgerichtheid en slimme oplossingen.

Waar staan we voor

MVO & Duurzaamheid

PHB is zich bewust van de invloed van haar activiteiten op mens en omgeving. Wij willen graag bijdragen aan het op peil houden van de natuurlijke leefomgeving. Ook voor toekomstige generaties.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is ook duurzaam ondernemen. Voor ons geen hype maar vanzelfsprekend. Ondernemen met oog voor mens, milieu en omgeving doen we bij PHB al generaties lang. We zijn ons er alleen niet altijd bewust van geweest.

Lees meer

Locaties

PHB Deventer

Duurstedeweg 4

7418 CK Deventer

0570 – 63 44 55 Bekijk PHB Deventer

PHB Elst overzicht

PHB Elst

Kolk 5

6662 WE Elst

0481 – 365 111 Bekijk PHB Elst

PHB Nieuwegein overzicht

PHB Nieuwegein

Twentehaven 1

3433 PT Nieuwegein

085 – 064 77 15 Bekijk PHB Nieuwegein

PHB West locatie

PHB West

Timmerwerf 52

1969 NJ Heemskerk

085 – 064 77 10 Bekijk PHB West